• Wyszukiwanie zaawansowane
  • Kategorie
  • Kategorie BISAC
  • Książki na zamówienie
  • Promocje
  • Granty
  • Książka na prezent
  • Opinie
  • Pomoc
  • Załóż konto
  • Zaloguj się

Umami: Unlocking the Secrets of the Fifth Taste » książka

zaloguj się | załóż konto
Logo Krainaksiazek.pl

koszyk

konto

szukaj
topmenu
Księgarnia internetowa
Szukaj
Książki na zamówienie
Promocje
Granty
Książka na prezent
Moje konto
Pomoc
 
 
Wyszukiwanie zaawansowane
Pusty koszyk
Bezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 złBezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 zł

Kategorie główne

• Nauka
 [2946600]
• Literatura piękna
 [1856966]

  więcej...
• Turystyka
 [72221]
• Informatyka
 [151456]
• Komiksy
 [35826]
• Encyklopedie
 [23190]
• Dziecięca
 [619653]
• Hobby
 [140543]
• AudioBooki
 [1577]
• Literatura faktu
 [228355]
• Muzyka CD
 [410]
• Słowniki
 [2874]
• Inne
 [445822]
• Kalendarze
 [1744]
• Podręczniki
 [167141]
• Poradniki
 [482898]
• Religia
 [510455]
• Czasopisma
 [526]
• Sport
 [61590]
• Sztuka
 [243598]
• CD, DVD, Video
 [3423]
• Technologie
 [219201]
• Zdrowie
 [101638]
• Książkowe Klimaty
 [124]
• Zabawki
 [2473]
• Puzzle, gry
 [3898]
• Literatura w języku ukraińskim
 [254]
• Art. papiernicze i szkolne
 [8170]
Kategorie szczegółowe BISAC

Umami: Unlocking the Secrets of the Fifth Taste

ISBN-13: 9780231168915 / Angielski / Miękka / 2015 / 280 str.

Klavs Styrbæk
Umami: Unlocking the Secrets of the Fifth Taste Klavs Styrbæk 9780231168915 Columbia University Press - książkaWidoczna okładka, to zdjęcie poglądowe, a rzeczywista szata graficzna może różnić się od prezentowanej.

Umami: Unlocking the Secrets of the Fifth Taste

ISBN-13: 9780231168915 / Angielski / Miękka / 2015 / 280 str.

Klavs Styrbæk
cena 151,32 zł
(netto: 144,11 VAT:  5%)

Najniższa cena z 30 dni: 151,32 zł
Termin realizacji zamówienia:
ok. 8-10 dni roboczych
Bez gwarancji dostawy przed świętami

Darmowa dostawa!

In the West, we have identified only four basic tastes--sour, sweet, salty, and bitter--that, through skillful combination and technique, create delicious foods. Yet in many parts of East Asia over the past century, an additional flavor has entered the culinary lexicon: umami, a fifth taste impression that is savory, complex, and wholly distinct.

Combining culinary history with recent research into the chemistry, preparation, nutrition, and culture of food, Mouritsen and StyrbA]k encapsulate what we know to date about the concept of umami, from ancient times to today. Umami can be found in soup stocks, meat dishes, air-dried ham, shellfish, aged cheeses, mushrooms, and ripe tomatoes, and it can enhance other taste substances to produce a transformative gustatory experience. Researchers have also discovered which substances in foodstuffs bring out umami, a breakthrough that allows any casual cook to prepare delicious and more nutritious meals with less fat, salt, and sugar. The implications of harnessing umami are both sensuous and social, enabling us to become more intimate with the subtleties of human taste while making better food choices for ourselves and our families.

This volume, the product of an ongoing collaboration between a chef and a scientist, won the Danish national Mad+Medier-Prisen (Food and Media Award) in the category of academic food communication.

Kategorie:
Zdrowie
Kategorie BISAC:
Cooking > Specific Ingredients - Herbs, Spices, Condiments
Technology & Engineering > Food Science - General
Cooking > Regional & Ethnic - Asian
Wydawca:
Columbia University Press
Język:
Angielski
ISBN-13:
9780231168915
Rok wydania:
2015
Ilość stron:
280
Waga:
0.85 kg
Wymiary:
18.6 x 25.3 x 1.8
Oprawa:
Miękka
Wolumenów:
01
Dodatkowe informacje:
Bibliografia
Glosariusz/słownik
Wydanie ilustrowane

"An engaging read... Umami is at once a scientific treatise, cultural history, unique collection of recipes, and handsome coffee-table--or for that matter, kitchen-table--book." Sandra J. Ackerman, American Scientist

Ole G. Mouritsen is a distinguished scientist and professor of biophysics at the University of Southern Denmark. His books include Sushi: Food for the Eye, the Body, and the Soul and Seaweeds: Edible, Available, and Sustainable. Klavs Styrbæk is a chef who, for more than twenty years, has owned and run the highly regarded Restaurant Kvægtorvet (The Cattle Market) in Odense, Denmark, and is a passionate advocate for the renewal of classical Danish cuisine.



Udostępnij

Facebook - konto krainaksiazek.pl



Opinie o Krainaksiazek.pl na Opineo.pl

Partner Mybenefit

Krainaksiazek.pl w programie rzetelna firma Krainaksiaze.pl - płatności przez paypal

Czytaj nas na:

Facebook - krainaksiazek.pl
  • książki na zamówienie
  • granty
  • książka na prezent
  • kontakt
  • pomoc
  • opinie
  • regulamin
  • polityka prywatności

Zobacz:

  • Księgarnia czeska

  • Wydawnictwo Książkowe Klimaty

1997-2025 DolnySlask.com Agencja Internetowa

© 1997-2022 krainaksiazek.pl
     
KONTAKT | REGULAMIN | POLITYKA PRYWATNOŚCI | USTAWIENIA PRYWATNOŚCI
Zobacz: Księgarnia Czeska | Wydawnictwo Książkowe Klimaty | Mapa strony | Lista autorów
KrainaKsiazek.PL - Księgarnia Internetowa
Polityka prywatnosci - link
Krainaksiazek.pl - płatnośc Przelewy24
Przechowalnia Przechowalnia