wyszukanych pozycji: 2
Roślinna kuchnia kresowa
ISBN: 9788367674249 / Polski / miękka ze skrzydełkami / 272 str. Termin realizacji zamówienia: ok. 1-3 dni roboczych. Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki?
Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes? Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej. Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i... Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki?
Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włod... |
|
75,11 zł |
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej
ISBN: 9788367022651 / Polski / miękka ze skrzydełkami / 320 str. Termin realizacji zamówienia: ok. 1-3 dni roboczych. Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. Na królewskich i książęcych stołach pojawiały się w towarzystwie mięs i egzotycznych owoców. Serwowano je w ozdobnej zastawie. Na przeciwległym krańcu drabiny społecznej były okraszane słoniną, cebulą i podawane w glinianych misach.
Z Pawłem Ochmanem odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski czy podkarpackie huski. Poznacie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną zupę łódzkich... Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. Na kró...
|
|
51,61 zł |