ISBN-13: 9788367022651 / Polski / miękka ze skrzydełkami / 320 str.
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. Na królewskich i książęcych stołach pojawiały się w towarzystwie mięs i egzotycznych owoców. Serwowano je w ozdobnej zastawie. Na przeciwległym krańcu drabiny społecznej były okraszane słoniną, cebulą i podawane w glinianych misach. Z Pawłem Ochmanem odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski czy podkarpackie huski. Poznacie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną zupę łódzkich tkaczy, czyli fifkę. Sprawdzicie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. Jakimi rarytasami raczył swoich kuracjuszy doktor Apolinary Tarnawski. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska. Poznacie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. Czeka was przesmaczna przygoda!Paweł Ochman – weganin, autor bloga weganon.pl, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książki Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału (2017) oraz Roślinna kuchnia regionalna (2020). Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. Na królewskich i książęcych stołach pojawiały się w towarzystwie mięs i egzotycznych owoców. Serwowano je w ozdobnej zastawie. Na przeciwległym krańcu drabiny społecznej były okraszane słoniną, cebulą i podawane w glinianych misach. Z Pawłem Ochmanem odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski czy podkarpackie huski. Poznacie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną zupę łódzkich tkaczy, czyli fifkę. Sprawdzicie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. Jakimi rarytasami raczył swoich kuracjuszy doktor Apolinary Tarnawski. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska. Poznacie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. Czeka was przesmaczna przygoda!Paweł Ochman – weganin, autor bloga weganon.pl, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książki Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału (2017) oraz Roślinna kuchnia regionalna (2020). Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.