• Wyszukiwanie zaawansowane
  • Kategorie
  • Kategorie BISAC
  • Książki na zamówienie
  • Promocje
  • Granty
  • Książka na prezent
  • Opinie
  • Pomoc
  • Załóż konto
  • Zaloguj się

Tequila!: A Natural and Cultural History » książka

zaloguj się | załóż konto
Logo Krainaksiazek.pl

koszyk

konto

szukaj
topmenu
Księgarnia internetowa
Szukaj
Książki na zamówienie
Promocje
Granty
Książka na prezent
Moje konto
Pomoc
 
 
Wyszukiwanie zaawansowane
Pusty koszyk
Bezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 złBezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 zł

Kategorie główne

• Nauka
 [2946600]
• Literatura piękna
 [1856966]

  więcej...
• Turystyka
 [72221]
• Informatyka
 [151456]
• Komiksy
 [35826]
• Encyklopedie
 [23190]
• Dziecięca
 [619653]
• Hobby
 [140543]
• AudioBooki
 [1577]
• Literatura faktu
 [228355]
• Muzyka CD
 [410]
• Słowniki
 [2874]
• Inne
 [445822]
• Kalendarze
 [1744]
• Podręczniki
 [167141]
• Poradniki
 [482898]
• Religia
 [510455]
• Czasopisma
 [526]
• Sport
 [61590]
• Sztuka
 [243598]
• CD, DVD, Video
 [3423]
• Technologie
 [219201]
• Zdrowie
 [101638]
• Książkowe Klimaty
 [124]
• Zabawki
 [2473]
• Puzzle, gry
 [3898]
• Literatura w języku ukraińskim
 [254]
• Art. papiernicze i szkolne
 [8170]
Kategorie szczegółowe BISAC

Tequila!: A Natural and Cultural History

ISBN-13: 9780816519385 / Angielski / Miękka / 2004 / 113 str.

Ana Guadalupe Valenzuela Zapata; Gary Paul Nabhan
Tequila!: A Natural and Cultural History Ana Guadalupe Valenzuel Gary Paul Nabhan 9780816519385 University of Arizona Press - książkaWidoczna okładka, to zdjęcie poglądowe, a rzeczywista szata graficzna może różnić się od prezentowanej.

Tequila!: A Natural and Cultural History

ISBN-13: 9780816519385 / Angielski / Miękka / 2004 / 113 str.

Ana Guadalupe Valenzuela Zapata; Gary Paul Nabhan
cena 72,83 zł
(netto: 69,36 VAT:  5%)

Najniższa cena z 30 dni: 68,94 zł
Termin realizacji zamówienia:
ok. 16-18 dni roboczych
Bez gwarancji dostawy przed świętami

Darmowa dostawa!

The array of bottles is impressive, their contents finely tuned to varied tastes. But they all share the same roots in Mesoamerica's natural bounty and human culture.

The drink is tequila--more properly, mescal de tequila, the first mescal to be codified and recognized by its geographic origin and the only one known internationally by that name. In Tequila A Natural and Cultural History, Ana G. Valenzuela-Zapata, the leading agronomist in Mexico's tequila industry, and Gary Paul Nabhan, one of America's most respected ethnobotanists, plumb the myth of tequila as they introduce the natural history, economics, and cultural significance of the plants cultivated for its production.

Valenzuela-Zapata and Nabhan take you into the agave fields of Mexico to convey their passion for the century plant and its popular by-product. In the labor-intensive business of producing quality mescal, the cultivation of tequila azul is maintained through traditional techniques passed down over generations. They tell how jimadores seek out the mature agaves, strip the leaves, and remove the heavy heads from the field; then they reveal how the roasting and fermentation process brings out the flavors that cosmopolitan palates crave.

Today in Oaxaca it's not unusual to find small-scale mescal-makers vending their wares in the market plaza, while in Jalisco the scale of distillation facilities found near the town of Tequila would be unrecognizable to old Jose Cuervo. Valenzuela-Zapata and Nabhan trace tequila's progress from its modest beginnings to one of the world's favored spirits, tell how innovations from cross-cultural exchanges made fortunes for Cuervo and other distillers, and explain how the meteoric rise in tequila prices is due to an epidemic--one they predicted would occur--linked to the industry's cultivation of just one type of agave.

The tequila industry today markets more than four hundred distinct products through a variety of strategies that heighten the liquor's mystique, and this book will educate readers about the grades of tequila, from blanco to anejo, and marks of distinction for connoisseurs who pay up to two thousand dollars for a bottle. Tequila A Natural and Cultural History will feed anyone's passion for the gift of the blue agave as it heightens their appreciation for its rich heritage.

Kategorie:
Nauka, Ekonomia i biznes
Kategorie BISAC:
Business & Economics > International - General
Business & Economics > Historia poszczególnych firm
Wydawca:
University of Arizona Press
Język:
Angielski
ISBN-13:
9780816519385
Rok wydania:
2004
Ilość stron:
113
Waga:
0.23 kg
Wymiary:
22.86 x 15.24 x 1.52
Oprawa:
Miękka
Wolumenów:
01
Dodatkowe informacje:
Bibliografia
Obwoluta
Nabhan, Gary Paul Gary Nabhan is the W.K. Kellogg Endowed Chair in S... więcej >


Udostępnij

Facebook - konto krainaksiazek.pl



Opinie o Krainaksiazek.pl na Opineo.pl

Partner Mybenefit

Krainaksiazek.pl w programie rzetelna firma Krainaksiaze.pl - płatności przez paypal

Czytaj nas na:

Facebook - krainaksiazek.pl
  • książki na zamówienie
  • granty
  • książka na prezent
  • kontakt
  • pomoc
  • opinie
  • regulamin
  • polityka prywatności

Zobacz:

  • Księgarnia czeska

  • Wydawnictwo Książkowe Klimaty

1997-2025 DolnySlask.com Agencja Internetowa

© 1997-2022 krainaksiazek.pl
     
KONTAKT | REGULAMIN | POLITYKA PRYWATNOŚCI | USTAWIENIA PRYWATNOŚCI
Zobacz: Księgarnia Czeska | Wydawnictwo Książkowe Klimaty | Mapa strony | Lista autorów
KrainaKsiazek.PL - Księgarnia Internetowa
Polityka prywatnosci - link
Krainaksiazek.pl - płatnośc Przelewy24
Przechowalnia Przechowalnia