• Wyszukiwanie zaawansowane
  • Kategorie
  • Kategorie BISAC
  • Książki na zamówienie
  • Promocje
  • Granty
  • Książka na prezent
  • Opinie
  • Pomoc
  • Załóż konto
  • Zaloguj się

Chilies to Chocolate: Food the Americas Gave the World » książka

zaloguj się | załóż konto
Logo Krainaksiazek.pl

koszyk

konto

szukaj
topmenu
Księgarnia internetowa
Szukaj
Książki na zamówienie
Promocje
Granty
Książka na prezent
Moje konto
Pomoc
 
 
Wyszukiwanie zaawansowane
Pusty koszyk
Bezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 złBezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 zł

Kategorie główne

• Nauka
 [2946600]
• Literatura piękna
 [1856966]

  więcej...
• Turystyka
 [72221]
• Informatyka
 [151456]
• Komiksy
 [35826]
• Encyklopedie
 [23190]
• Dziecięca
 [619653]
• Hobby
 [140543]
• AudioBooki
 [1577]
• Literatura faktu
 [228355]
• Muzyka CD
 [410]
• Słowniki
 [2874]
• Inne
 [445822]
• Kalendarze
 [1744]
• Podręczniki
 [167141]
• Poradniki
 [482898]
• Religia
 [510455]
• Czasopisma
 [526]
• Sport
 [61590]
• Sztuka
 [243598]
• CD, DVD, Video
 [3423]
• Technologie
 [219201]
• Zdrowie
 [101638]
• Książkowe Klimaty
 [124]
• Zabawki
 [2473]
• Puzzle, gry
 [3898]
• Literatura w języku ukraińskim
 [254]
• Art. papiernicze i szkolne
 [8170]
Kategorie szczegółowe BISAC

Chilies to Chocolate: Food the Americas Gave the World

ISBN-13: 9780816513246 / Angielski / Miękka / 1992 / 191 str.

Nelson Foster; Linda S. Cordell
Chilies to Chocolate: Food the Americas Gave the World Foster, Nelson 9780816513246 University of Arizona Press - książkaWidoczna okładka, to zdjęcie poglądowe, a rzeczywista szata graficzna może różnić się od prezentowanej.

Chilies to Chocolate: Food the Americas Gave the World

ISBN-13: 9780816513246 / Angielski / Miękka / 1992 / 191 str.

Nelson Foster; Linda S. Cordell
cena 73,12 zł
(netto: 69,64 VAT:  5%)

Najniższa cena z 30 dni: 67,55 zł
Termin realizacji zamówienia:
ok. 30 dni roboczych
Bez gwarancji dostawy przed świętami

Darmowa dostawa!

Columbus stumbled upon the New World while seeking the riches of the orient, yet native peoples of the Americas already held riches beyond his knowing. From maize to potatoes to native beans, a variety of crops unfamiliar to Europeans were cultivated by indigenous peoples of the Americas, with other foods like chilies and chocolate on hand to make diets all the more interesting (even when used in combination, as aficionados of mole will attest). Chilies to Chocolate traces the biological and cultural history of some New World crops that have worldwide economic importance. Drawing on disciplines as diverse as anthropology, ethnobotany, and agronomy, it focuses on the domestication and use of these plants by native peoples and their dispersion into the fields and kitchens of the Old World: tomatoes to Italy, chili peppers throughout Asia, cacao wherever a sweet tooth craves chocolate. Indeed, potatoes and maize now rank with wheat and rice as the world's principal crops. "The sweetness of corn on the cob is sweeter for knowing the long, winding way by which it has come into one's hands," observe Foster and Cordell. Featuring contributions by Gary Nabhan, Alan Davidson, and others, Chilies to Chocolate will increase readers' appreciation of the foods we all enjoy, of the circuitous routes by which they have become part of our diets, and of the vital role that Native Americans have played in this process.
CONTENTS
Introduction, by Nelson Foster & Linda S. Cordell
1. Europeans' Wary Encounter with Tomatoes, Potatoes, and Other New World Foods, by Alan Davidson
2. The Renaissance of Amaranth, by Daniel K. Early
3. Vanilla: Nectar of the Gods, by Patricia Rain
4. Maize: Gift from America's First Peoples, by Walton C. Galinat
5. Beans of the Americas, by Lawrence Kaplan & Lucille N. Kaplan
6. The Peripatetic Chili Pepper: Diffusion of the Domesticated Capsicums Since Columbus, by Jean Andrews
7. Forgotten Roots of the Incas, by Noel Vietmeyer
8. A Brief History and Botany of Cacao, by John A. West
9. Quinoa's Roundabout Journey to World Use, by John F. McCamant
Epilogue: Native Crops of the Americas: Passing Novelties or Lasting Contributions to Diversity? by Gary Paul Nabhan
Appendix: Food Plants of American Origin

Kategorie:
Poradniki
Kategorie BISAC:
Cooking > History
Cooking > Essays & Narratives
Wydawca:
University of Arizona Press
Język:
Angielski
ISBN-13:
9780816513246
Rok wydania:
1992
Ilość stron:
191
Waga:
0.28 kg
Wymiary:
12.9 x 21.7 x 2.1
Oprawa:
Miękka
Wolumenów:
01
Dodatkowe informacje:
Obwoluta
Foster, Nelson Foster has studied Zen for 25 years and teaches it... więcej >
Cordell, Linda S. Linda S. Cordell has been conducting archaeologica... więcej >


Udostępnij

Facebook - konto krainaksiazek.pl



Opinie o Krainaksiazek.pl na Opineo.pl

Partner Mybenefit

Krainaksiazek.pl w programie rzetelna firma Krainaksiaze.pl - płatności przez paypal

Czytaj nas na:

Facebook - krainaksiazek.pl
  • książki na zamówienie
  • granty
  • książka na prezent
  • kontakt
  • pomoc
  • opinie
  • regulamin
  • polityka prywatności

Zobacz:

  • Księgarnia czeska

  • Wydawnictwo Książkowe Klimaty

1997-2025 DolnySlask.com Agencja Internetowa

© 1997-2022 krainaksiazek.pl
     
KONTAKT | REGULAMIN | POLITYKA PRYWATNOŚCI | USTAWIENIA PRYWATNOŚCI
Zobacz: Księgarnia Czeska | Wydawnictwo Książkowe Klimaty | Mapa strony | Lista autorów
KrainaKsiazek.PL - Księgarnia Internetowa
Polityka prywatnosci - link
Krainaksiazek.pl - płatnośc Przelewy24
Przechowalnia Przechowalnia