Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? • Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki! • Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe...
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzi...
Aleksandra Cecylia Kujawska, odkąd pamięta, zawsze miała przy sobie to zdjęcie. Przedstawiało dwoje małych dzieci i dwoje dorosłych na tle drewnianej willi. Ola wielokrotnie się zastanawiała, kim są kobieta i mężczyzna z fotografii, skoro jej rodzice wyglądają zupełnie inaczej. I pewnie tajemnica zdjęcia nigdy by się nie wyjaśniła, gdyby nie przypadek… Wciągająca powieść o poszukiwaniu własnych korzeni, w ciekawy sposób nawiązująca do nieodległej historii Łodzi i jej architektury.
Aleksandra Cecylia Kujawska, odkąd pamięta, zawsze miała przy sobie to zdjęcie. Przedstawiało dwoje małych dzieci i dwoje dorosłych na tle drew...