wyszukanych pozycji: 5
Historia kuchni polowej
ISBN: 9788383481852 / Polski / twarda / 2024 / 304 str. Termin realizacji zamówienia: ok. 6-8 dni roboczych. Armia maszeruje na brzuchu w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni w dosłownym tego słowa znaczeniu od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często...
Armia maszeruje na brzuchu w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kam...
|
|
56,05 zł |
Jak dawniej jadano
ISBN: 9788381518949 / Polski / broszurowa / 2024 / 432 str. Termin realizacji zamówienia: ok. 6-8 dni roboczych. W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej...
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach ...
|
|
52,24 zł |
Uczta szubrawców
ISBN: 9788377296998 / Polski / 2022 / 280 str. Termin realizacji zamówienia: ok. 6-8 dni roboczych. Sól przemysłowa w wędlinach, masło, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk. Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom...
Sól przemysłowa w wędlinach, masło, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby Co jakiś czas wybuchają afe...
|
|
47,40 zł |
Kuchnia podlaska. Litewska-białoruska-ukraińska-tatarska-żydowska.
ISBN: 9788366912298 / Polski / miękka ze skrzydełkami / 208 str. Termin realizacji zamówienia: ok. 1-3 dni roboczych. Kuchnia podlaska pozwoli powrócić na nasze stoły zapomnianym potrawom, pozwoli czytelnikom na własne poszukiwania w tym zakresie, ponieważ na łamach tej książki znajdziecie Państwo też przepisy podane w wersji oryginalnej, na trwałe wpisane w naszą kulturę czy tradycję.
Poza przepisami znajdziecie tu także opowieści o tradycjach kulinarnych. Przeczytacie przepisy kuchni litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, żydowskiej czy tatarskiej związane już na stałe z Podlasiem. Kuchnia podlaska to cudowna kuchnia tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W... Kuchnia podlaska pozwoli powrócić na nasze stoły zapomnianym potrawom, pozwoli czytelnikom na własne poszukiwania w tym zakresie, ponieważ na ła...
|
|
46,90 zł |
Alkoholowe dzieje świata
ISBN: 9788377295762 / Polski / Twarda / 2020 / 312 str. Termin realizacji zamówienia: ok. 6-8 dni roboczych. Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie – bez względu na długość i szerokość geograficzną – nie da się zliczyć. Da się za to poznać ich niesamowite historie i dać się porwać nadzwyczajnym anegdotom, których zdążyło się w dziejach birbanckiej ludzkości naprawdę sporo namnożyć. Jaki związek ma alkohol z powstaniem Stanów Zjednoczonych? Jak smakuje trunek z rosiczki? Dlaczego pozyskiwanie pulque przypomina aztecki rytuał? Jaki wkład w rozwój...
Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej b...
|
|
47,40 zł |