ISBN-13: 9788364818561 / Polski / Miękka / 2017 / 226 str.
Pierwsze na polskim rynku tak obszerne opracowanie na temat prozdrowotnych właściwości kurkuminy!Kurkumina, składnik popularnej przyprawy, okazuje się być niezwykle pomocnym sprzymierzeńcem w wielu problemach zdrowotnych i chorobach przewlekłych. Jej lecznicze działanie wykazano w przypadku wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, które jak odkrywa medycyna są odpowiedzialne za większość schorzeń, z którymi boryka się współczesny człowiek. Jak dowodzi Autor książki, kurkumina wykazuje pozytywne oddziaływanie w leczeniu praktycznie każdej choroby, dla której była badana, a więc między innymi – nowotworów, cukrzycy, depresji, chorób serca i naczyń, artretyzmu, otyłości, nadwrażliwości jelit, zaparć, chorobie Crohna, biegunek nieznanego pochodzenia, chorób degeneracyjnych mózgu i wielu innych.Problematyczne zawiłości w naszym zdrowotnym systemie regulacji prawnych w końcu zostaną naprawione – jednak nie na czas dla większości osób z nowotworami. Na szczęście, ludzie nie muszą czekać w nieskończoność i mogą znaleźć potrzebne, mogące uratować im życie, badania naukowe. Te podstawowe „wyniki badań” - informacje zawarte są tutaj, w tej książce. Ich prowadzącym jest dr Ajay Goel, najbardziej odpowiedni człowiek na świecie do napisania książki o kurkuminie, raku i innych chronicznych chorobach. Ta książka może uratować ci życie. Nie przegap jej! (Jacob Teitelbaum, M.D., autor The Fatigue and Fibromyalgia Solution)Dr Ajay Goel, jest profesorem i szefem Center for Gastrointestinal Research oraz Center for Epigenetics, Cancer Prevention and Cancer Genomics w instytucie badań Baylor Research Institute, Baylor University Medical Center w Dallas w stanie Teksas, USA.Od ponad 20 lat prowadzi badania nad nowotworami i jest samodzielnym autorem albo współtwórcą ponad 200 artykułów naukowych publikowanych w wiodących międzynarodowych czasopismach naukowych. Aktualnie prowadzi badania dotyczące podstawowych i translacyjnych (zw. z genetyką) aspektów zapobiegania nowotworom przewodu pokarmowego poprzez rozmaite podejścia, łącznie z komplementarnym oraz integracyjnym zastosowaniem produktów roślinnych. W swojej pracy szczególnie skupia się nad badaniem dwóch składników roślinnych – kurkuminy oraz boswellii.