ISBN-13: 9788375569988 / Polski / Miękka / 2018 / 224 str.
- Chleb wykonany ręcznie i chleb przygotowany z użyciem automatu- Wszystkie tajemnice związane z drożdżami i inne- Wiele najnowszych przepisówSądzę, że największą pochwałą, jaką można otrzymać w trakcie przygotowywania posiłku, jest usłyszenie od Babci: „Ja nie potrafię zrobić czegoś tak dobrego". I właśnie to mnie spotkało. Zdarzyło mi się, że Babcia poprosiła mnie, abym ją - skarbnicę wiedzy kulinarnej - nauczył pieczenia chleba i focacci. Przepojony tym sukcesem podjąłem się zadania uczynienia z tego wydania książki czegoś wyjątkowego. Zasadnicza część zawiera przepisy, jak produkować chleb w domu i jak dbać o jego stałą doskonałość. Do tych przepisów dodałem wiele innych, także najnowszych - jak focaccia z Recco, chleb cafone, pizza. W ten sposób powstał poradnik oparty na praktycznym doświadczeniu, za którego pomocą możemy naprawdę nauczyć się pieczenia chleba - ale nie tylko: można lepiej jeść, zaoszczędzić pieniądze, a także i czas, gdyż sami się przekonamy, że wyprodukowanie chleba wymaga mniej czasu niż kupienie go!OMÓWIONE TEMATY:• Dlaczego warto piec chleb w domu - czas i koszty• Podstawy pieczenia chleba• Ciasto i jego rośnięcie• Receptura podstawowa• Dobór mąki• Triki, aby ciasto lepiej rosło• Przepisy regionalne i specjalne: chleb arabski, chleb apulijski (czyli z Altamury), chleb toskański, chleb przaśny (maca), pan brioche, babka, focaccia, pizza, chleb cafone, chapati, plecionka żytnia• Porady praktyczne jak piec chleb w domu• Receptury potraw z chleba