ISBN-13: 9788327746269 / Polski / broszurowa / 2025 / 352 str.
Marzysz o Japonii? Zacznij od tej książki!Sushi Ramen Express czeka, żeby zabrać cię w podróż po Kraju Kwitnącej Wiśni. Spróbujesz niepowtarzalnej tempury w restauracyjkach izakaya w Kabukich - dzielnicy Tokio, której neony były inspiracją dla scenografii Blade Runnera. Dowiesz się, co można znaleźć na straganach Tsukiji, jednego z największych targów rybnych świata. Wybierzesz się na połów nitek makaronu nagsaki smen z górskiego strumienia. Wsiądziesz na pokład superszybkiego shinkansena, przyjrzysz się treningowi zawodników sumo oraz nauczysz się, jak rozpoznać świeże sushi i dobry ramen.Michael Booth - autor bestsellerów Skandynawski raj oraz Japonia, Chiny i Korea - serwuje fascynującą opowieść o kraju, gdzie tradycja spotyka się z technologią, a każdy posiłek to rytuał. Błyskotliwie, z humorem i odrobiną szaleństwa opisuje swoją wędrówkę przez Japonię w poszukiwaniu jej smaków, sekretów i kulturowych paradoksów.Odkryć Japonię, to poznać ją od kuchni!Ta książka to prawdziwa gratka - nawet jeśli czytelnik nie skosztuje z niej ani kęsa.Library JournalNiezależnie od tego, czy Sushi Ramen Express to wasze pierwsze spotkanie z japońską kuchnią i kulturą, warto dać się jej skusić Michael Booth bierze na cel japońską kuchnię - i robi to z wdziękiem i smakiem.Shelf AwarenessBooth pisze o jedzeniu tak, że cieknie ślinka. Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników japońskiej kuchni.GuardianBooth to jeden z najbystrzejszych autorów piszących o jedzeniu - absolutna uczta dla każdego smakosza.Mail on SundayStyl Bootha to czysta przyjemność świetny przewodnik po smakach, które warto poznać, będąc w tej części świata.Time OutNowy Bill Bryson.New York TimesMichael Booth - nagradzany dziennikarz i autor siedmiu książek z dziedziny literatury faktu. Pisze głównie o krajach skandynawskich i wschodniej Azji oraz o podróżach i jedzeniu. Jego teksty regularnie ukazują się na łamach takich pism jak The Guardian, The Independent, The Times i The Telegraph. Popularność przyniosła mu bestsellerowa książka Skandynawski raj. O ludziach prawie doskonałych.Sushi Ramen Express nagrodzono Guild of Food Writers Kate Whiteman Award dla najlepszej książki o podróżach i jedzeniu. Stała się też wielkim bestsellerem w samej Japonii, gdzie doczekała się dziesięciu dodruków, a na jej podstawie powstał serial anime.
Marzysz o Japonii? Zacznij od tej książki!Sushi Ramen Express czeka, żeby zabrać cię w podróż po Kraju Kwitnącej Wiśni. Spróbujesz niepowtarzalnej tempury w restauracyjkach izakaya w Kabukich - dzielnicy Tokio, której neony były inspiracją dla scenografii Blade Runnera. Dowiesz się, co można znaleźć na straganach Tsukiji, jednego z największych targów rybnych świata. Wybierzesz się na połów nitek makaronu nagsaki smen z górskiego strumienia. Wsiądziesz na pokład superszybkiego shinkansena, przyjrzysz się treningowi zawodników sumo oraz nauczysz się, jak rozpoznać świeże sushi i dobry ramen.Michael Booth - autor bestsellerów Skandynawski raj oraz Japonia, Chiny i Korea - serwuje fascynującą opowieść o kraju, gdzie tradycja spotyka się z technologią, a każdy posiłek to rytuał. Błyskotliwie, z humorem i odrobiną szaleństwa opisuje swoją wędrówkę przez Japonię w poszukiwaniu jej smaków, sekretów i kulturowych paradoksów.Odkryć Japonię, to poznać ją od kuchni!Ta książka to prawdziwa gratka - nawet jeśli czytelnik nie skosztuje z niej ani kęsa.Library JournalNiezależnie od tego, czy Sushi Ramen Express to wasze pierwsze spotkanie z japońską kuchnią i kulturą, warto dać się jej skusić Michael Booth bierze na cel japońską kuchnię - i robi to z wdziękiem i smakiem.Shelf AwarenessBooth pisze o jedzeniu tak, że cieknie ślinka. Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników japońskiej kuchni.GuardianBooth to jeden z najbystrzejszych autorów piszących o jedzeniu - absolutna uczta dla każdego smakosza.Mail on SundayStyl Bootha to czysta przyjemność świetny przewodnik po smakach, które warto poznać, będąc w tej części świata.Time OutNowy Bill Bryson.New York TimesMichael Booth - nagradzany dziennikarz i autor siedmiu książek z dziedziny literatury faktu. Pisze głównie o krajach skandynawskich i wschodniej Azji oraz o podróżach i jedzeniu. Jego teksty regularnie ukazują się na łamach takich pism jak The Guardian, The Independent, The Times i The Telegraph. Popularność przyniosła mu bestsellerowa książka Skandynawski raj. O ludziach prawie doskonałych.Sushi Ramen Express nagrodzono Guild of Food Writers Kate Whiteman Award dla najlepszej książki o podróżach i jedzeniu. Stała się też wielkim bestsellerem w samej Japonii, gdzie doczekała się dziesięciu dodruków, a na jej podstawie powstał serial anime.