ISBN-13: 9788381034159 / Polski / Miękka ze skrzydełka / 2019 / 156 str.
Pralinki czy piwo?Gdzie i kiedy na olbrzymi dywan kwiatowy?Jaki jest adres Europy?Gdzie można gołym okiem zobaczyć atomy?Bruksela, czyli nowe spojrzenie na stolicę Belgii.Podczas wyjazdu z Pascalem odkryjesz, że tu bije serce Europy!Prawdziwy przełom w sposobie degustacji czekolady nastąpił dopiero na początku XX w. W 1857 r. Jean Neuhaus, szwajcarski imigrant, w słynnym brukselskim pasażu handlowym Galerie de la Reine otworzył… aptekę. Być może na pierwszy rzut oka związek dystrybucji leków z przemysłem czekoladowym nie jest zbyt oczywisty, jednak Neuhaus tabletki lecznicze o dość nieprzyjemnym smaku postanowił powlekać delikatną warstwą czekolady, aby ułatwić ich zażywanie. Okazało się to inspiracją dla jego wnuka, Jeana Neuhausa Jr., który w 1912 r. lecznicze wypełnienie zastąpił czekoladowym kremem. I tak właśnie narodziła się pierwsza belgijska pralinka.Ewa Wesołowska, autorka przewodnika, prowadzi bloga Cały ten Beneluks