ISBN-13: 9788366200227 / Niemiecki / Miękka / 2020 / 432 str.
Mimo poprawy standardu opieki medycznej wzrost chorób cywilizacyjnych przybiera na sile. Jakie są tego przyczyny i jak możemy się przed nimi chronić? Książka ta wyjaśnia w fachowy sposób, opierając się na ponad 1400 badaniach naukowych, wiele kontrowersji związanych z właściwym odżywianiem się. Daje również wielowymiarowy obraz zdrowego trybu życia. Łączy osobiste rozwiązania i doświadczenia autora z najbardziej epidemiologicznie i klinicznie skutecznymi sposobami odżywiania się na świecie. Uwzględnia balans insulinowy, pH i redoks w nietrudnym do stosowania planie żywieniowym. Utrzymanie dobrego stanu zdrowia jest również związane z rezygnacją z tego, co szkodzi, ale w szerszym aspekcie daje wiele korzyści. Przestawienie się na zdrowszą dietę może być kulinarną przygodą.Tematy poruszane w książce:• jak odżywiają się najdłużej żyjący na ziemi ludzie• co sprzyja zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej i minerałowej, insulinooporności, syndromowi metabolicznemu, chorobom serca i układu krążenia, osteoporozie i niedomaganiu nerek• w jaki sposób sól wpływa na usztywnienie, a potas na uelastycznienie naczyń krwionośnych• insulina sprawia, że rośniemy w górę, następnie wszerz, a potem chorujemy. Skutek syndromu anabolicznego• indeks glikemiczny nietożsamy z insulinowym• białko zwierzęce bogate w metioninę działa zakwaszająco i prooksydacyjnie• w jaki sposób trzy produkty, cukier, mięso i nabiał – główne przyczyny otyłości – otłuszczają brzuch i wątrobę• jaką rolę przy nowotworze odgrywa insulina i IGF-1. Jak je obniżyć• czy dieta ketogenna działa hamująco na raka?• dysfunkcja mitochondrialna i cytopatia – przyczyny i skutki• stres oksydacyjny i nitrozacyjny – co im przeciwdziała• zdrowe tłuszcze – czy mogą szkodzić• jakie posiłki powodują dysfunkcję śródbłonka• dlaczego diety low-carb powodują szybką redukcję wagi a potem pogarszają zdrowie• co obniża, a co podwyższa ryzyko choroby Alzheimera• najbardziej skuteczne terapie żywieniowe przy chorobach serca i układu krążenia, raku prostaty, cukrzycy, reumatyzmie, dysfunkcji śródbłonka• dysbioza jelit i zespół nieszczelnego jelita – jak przyczynia się do tego dieta naszej cywilizacji• dowody – dieta roślinna bez niedoborów i dogmatów