ISBN-13: 9788365852236 / Polski / twarda / 2020
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej.Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesującaze względu na właściwości odżywcze.Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża).Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność dla przyjemności.Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia iprzekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historiękwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Doczego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano?
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej.Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesującaze względu na właściwości odżywcze.Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża).Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność dla przyjemności.Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia iprzekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historiękwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Doczego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano?