• Wyszukiwanie zaawansowane
  • Kategorie
  • Kategorie BISAC
  • Książki na zamówienie
  • Promocje
  • Granty
  • Książka na prezent
  • Opinie
  • Pomoc
  • Załóż konto
  • Zaloguj się

Globalizing the Soybean: Fat, Feed, and Sometimes Food, c. 1900–1950 » książka

zaloguj się | załóż konto
Logo Krainaksiazek.pl

koszyk

konto

szukaj
topmenu
Księgarnia internetowa
Szukaj
Książki na zamówienie
Promocje
Granty
Książka na prezent
Moje konto
Pomoc
 
 
Wyszukiwanie zaawansowane
Pusty koszyk
Bezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 złBezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 zł

Kategorie główne

• Nauka
 [2949965]
• Literatura piękna
 [1857847]

  więcej...
• Turystyka
 [70818]
• Informatyka
 [151303]
• Komiksy
 [35733]
• Encyklopedie
 [23180]
• Dziecięca
 [617748]
• Hobby
 [139972]
• AudioBooki
 [1650]
• Literatura faktu
 [228361]
• Muzyka CD
 [398]
• Słowniki
 [2862]
• Inne
 [444732]
• Kalendarze
 [1620]
• Podręczniki
 [167233]
• Poradniki
 [482388]
• Religia
 [509867]
• Czasopisma
 [533]
• Sport
 [61361]
• Sztuka
 [243125]
• CD, DVD, Video
 [3451]
• Technologie
 [219309]
• Zdrowie
 [101347]
• Książkowe Klimaty
 [123]
• Zabawki
 [2362]
• Puzzle, gry
 [3791]
• Literatura w języku ukraińskim
 [253]
• Art. papiernicze i szkolne
 [7933]
Kategorie szczegółowe BISAC

Globalizing the Soybean: Fat, Feed, and Sometimes Food, c. 1900–1950

ISBN-13: 9781032185767 / Angielski / Twarda / 2023 / 240 str.

Ines Prodöhl
Globalizing the Soybean: Fat, Feed, and Sometimes Food, c. 1900–1950 Ines Prod?hl 9781032185767 Routledge - książkaWidoczna okładka, to zdjęcie poglądowe, a rzeczywista szata graficzna może różnić się od prezentowanej.

Globalizing the Soybean: Fat, Feed, and Sometimes Food, c. 1900–1950

ISBN-13: 9781032185767 / Angielski / Twarda / 2023 / 240 str.

Ines Prodöhl
cena 609,72 zł
(netto: 580,69 VAT:  5%)

Najniższa cena z 30 dni: 603,49 zł
Termin realizacji zamówienia:
ok. 22 dni roboczych
Bez gwarancji dostawy przed świętami

Darmowa dostawa!
inne wydania

Globalizing the Soybean asks how the soybean conquered the West and analyzes why and how the crop gained entry into agriculture and industry in regions beyond Asia in the first half of the twentieth century.

Globalizing the Soybean asks how the soybean conquered the West and analyzes why and how the crop gained entry into agriculture and industry in regions beyond Asia in the first half of the twentieth century.

Historian Ines Prodöhl describes the soybean’s journey centered on three hubs: Northeast China, as the crop’s main growing area up to the Second World War; Germany, to where most of the beans in the interwar period were shipped; and the United States, which became the leading cultivator of soy worldwide during the 1940s. This book explores the German and U.S. adoption of the soybean being closely tied to global economic and political changes, such as the two world wars and the Great Depression. The attraction of the soybean to stakeholders on both sides of the Atlantic was linked to a need for cheap alternatives to butter and lard and a desire for greater quantities of meat, which led to the soybean becoming a cheap resource for fat and fodder. Only occasionally was it also used as food.

This volume is useful for anyone who is studying or interested in economic history and commodity trading in the twentieth century. It is also connected to the histories of capitalism, globalization, imperialism, and materiality.

The Open Access version of this book, available at www.taylorfrancis.com, has been made available under a Creative Commons Attribution-Non Commercial-No Derivatives 4.0 license

Kategorie:
Nauka, Socjologia i społeczeństwo
Kategorie BISAC:
History > Asia - China
History > Europe - Germany
History > Asia - Japan
Wydawca:
Routledge
Seria wydawnicza:
Routledge Studies in Modern History
Język:
Angielski
ISBN-13:
9781032185767
Rok wydania:
2023
Dostępne języki:
Numer serii:
000275337
Ilość stron:
240
Oprawa:
Twarda
Dodatkowe informacje:
Bibliografia
Wydanie ilustrowane

1. Soy around 1900 in a Global Context 2. Commodifying Soy in Europe: Technological Change, Imperialism, and Globalization 3. Fat and Feed in Germany 4. Americanizing Soy

Ines Prodöhl is associate professor in history at the University of Bergen, Norway. She specializes in modern economic and global history and has published many works on the history of soybeans and fat.



Udostępnij

Facebook - konto krainaksiazek.pl



Opinie o Krainaksiazek.pl na Opineo.pl

Partner Mybenefit

Krainaksiazek.pl w programie rzetelna firma Krainaksiaze.pl - płatności przez paypal

Czytaj nas na:

Facebook - krainaksiazek.pl
  • książki na zamówienie
  • granty
  • książka na prezent
  • kontakt
  • pomoc
  • opinie
  • regulamin
  • polityka prywatności

Zobacz:

  • Księgarnia czeska

  • Wydawnictwo Książkowe Klimaty

1997-2025 DolnySlask.com Agencja Internetowa

© 1997-2022 krainaksiazek.pl
     
KONTAKT | REGULAMIN | POLITYKA PRYWATNOŚCI | USTAWIENIA PRYWATNOŚCI
Zobacz: Księgarnia Czeska | Wydawnictwo Książkowe Klimaty | Mapa strony | Lista autorów
KrainaKsiazek.PL - Księgarnia Internetowa
Polityka prywatnosci - link
Krainaksiazek.pl - płatnośc Przelewy24
Przechowalnia Przechowalnia