ISBN-13: 9788379125166 / Polski / twarda / 2022 / 232 str.
Kreatywne działanie i nauka poprzez zabawę jest od dawna sprawdzonym pomysłem.Dzieci gotują. Wielka księga przepisów to propozycja wspólnego rodzinnego spędzania czasu,gwarantująca dobrą zabawę, smaczne dania, a przy okazji ucząca planowania i organizacji! Gwarancją sukcesu jest różnorodność przepisów pogrupowanych w trzech dużych kategoriach:Na zimno, Na ciepło i Na słodko.Każdy znajdzie tu coś dla siebie, tym bardziej, że potrawy mają w spisie treści swoje fotograficzne wizytówki. Ponadto przejrzysty opis wykonania potrawy zawiera zawsze wykaz potrzebnych do tego celu składników i przyrządów(np. duży i mały garnek) oraz rysunkową instrukcję krok po kroku ilustrowaną wesołymi, sugestywnymi obrazkami.Ilość potrzebnych produktów podawana jest w przeliczeniu na szklanki, łyżki, kostki itp.Duże zdjęcie gotowej potrawy stanowi cenną wskazówkę dla małego kucharza.Dla dzieci z inwencją przewidziano miejsce na własny przepis. Ważnymi elementami tej publikacji są bardzo praktyczny: słowniczek obrazkowy wyjaśniający trudniejsze terminy(np. oddzielanie żółtka od białka w jajku), rysunki przyrządów używanych w kuchni wraz z ich nazwamioraz opis zasad bezpieczeństwa i organizowania pracy w kuchni. W tej książeczce są też krótkie opowiadania. Ich bohaterem jest psotny Kuchcik, który pomimo żywego usposobieniaodnosi sukcesy w kuchni. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania, zwłaszcza dzieci jeszcze nieprzekonanedo własnych możliwości. Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz pomysły na efektowne przyjęcia dla dzieci,opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivreu.
Kreatywne działanie i nauka poprzez zabawę jest od dawna sprawdzonym pomysłem.Dzieci gotują. Wielka księga przepisów to propozycja wspólnego rodzinnego spędzania czasu,gwarantująca dobrą zabawę, smaczne dania, a przy okazji ucząca planowania i organizacji! Gwarancją sukcesu jest różnorodność przepisów pogrupowanych w trzech dużych kategoriach:Na zimno, Na ciepło i Na słodko.Każdy znajdzie tu coś dla siebie, tym bardziej, że potrawy mają w spisie treści swoje fotograficzne wizytówki. Ponadto przejrzysty opis wykonania potrawy zawiera zawsze wykaz potrzebnych do tego celu składników i przyrządów(np. duży i mały garnek) oraz rysunkową instrukcję krok po kroku ilustrowaną wesołymi, sugestywnymi obrazkami.Ilość potrzebnych produktów podawana jest w przeliczeniu na szklanki, łyżki, kostki itp.Duże zdjęcie gotowej potrawy stanowi cenną wskazówkę dla małego kucharza.Dla dzieci z inwencją przewidziano miejsce na własny przepis. Ważnymi elementami tej publikacji są bardzo praktyczny: słowniczek obrazkowy wyjaśniający trudniejsze terminy(np. oddzielanie żółtka od białka w jajku), rysunki przyrządów używanych w kuchni wraz z ich nazwamioraz opis zasad bezpieczeństwa i organizowania pracy w kuchni. W tej książeczce są też krótkie opowiadania. Ich bohaterem jest psotny Kuchcik, który pomimo żywego usposobieniaodnosi sukcesy w kuchni. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania, zwłaszcza dzieci jeszcze nieprzekonanedo własnych możliwości. Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz pomysły na efektowne przyjęcia dla dzieci,opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivreu.