ISBN-13: 9788368126075 / Polski / broszurowa / 2025 / 280 str.
Książka odpowiada na wiele pytań między innymi: Skąd wiadomo, że węglowodany są dla człowieka szkodliwe? A jednocześnie dlaczego tłuszcze zwierzęce i mięso są dla organizmu ludzkiego pożyteczne? Jaka jest natura uczucia głodu? Dlaczego i kiedy człowiek tyje? I dlaczego tak trudno jest schudnąć? Czy wysoki cholesterol zabija? Dlaczego otyłość jest taka groźna? Dlaczego, pomimo rozwoju farmacji i wzrostu poziomu życia ludzi rośnie liczba zachorowań na tzw. choroby cywilizacyjne?Wiele z nich nie ma charakteru intuicyjnego i aby na nie odpowiedzieć, konieczne było przebadanie ostatnich 200 tysięcy lat dziejów gatunku ludzkiego i wiele innych faktów naukowych. Wyniki tych badań znajdziecie Państwo w Banting. Jedz i chudnij. Ilustracją diety jest zbudowana na tych odkryciach, książka kucharska, która pomoże okiełznać te skłonności natury ludzkiej, które utrudniają człowiekowi trzymanie się wskazań rozsądku.
Książka odpowiada na wiele pytań między innymi: Skąd wiadomo, że węglowodany są dla człowieka szkodliwe? A jednocześnie dlaczego tłuszcze zwierzęce i mięso są dla organizmu ludzkiego pożyteczne? Jaka jest natura uczucia głodu? Dlaczego i kiedy człowiek tyje? I dlaczego tak trudno jest schudnąć? Czy wysoki cholesterol zabija? Dlaczego otyłość jest taka groźna? Dlaczego, pomimo rozwoju farmacji i wzrostu poziomu życia ludzi rośnie liczba zachorowań na tzw. choroby cywilizacyjne?Wiele z nich nie ma charakteru intuicyjnego i aby na nie odpowiedzieć, konieczne było przebadanie ostatnich 200 tysięcy lat dziejów gatunku ludzkiego i wiele innych faktów naukowych. Wyniki tych badań znajdziecie Państwo w Banting. Jedz i chudnij. Ilustracją diety jest zbudowana na tych odkryciach, książka kucharska, która pomoże okiełznać te skłonności natury ludzkiej, które utrudniają człowiekowi trzymanie się wskazań rozsądku.