ISBN-13: 9783639890020 / Polski / Miękka / 2014 / 60 str.
Rodzima mikroflora surowcow roślinnych korzystnie wplywa na przebieg wielu procesow produkcyjnych. Jednakże surowce roślinne mogą byc zanieczyszczane przez drobnoustroje pochodzące z gleby, powietrza oraz wody. Szczegolnie niebezpieczne są bakterie chorobotworcze dla ludzi, ktore wywolują groźne choroby. Ponadto duże ryzyko związane jest z rozwojem grzybow pleśniowych na surowcach roślinnych. Mają one zdolnośc wytwarzania mykotoksyn o silnym dzialaniu kancerogennym. Znajomośc mikroflory surowcow roślinnych oraz optymalnych warunkow rozwoju pozwala dobrac odpowiednie sposoby ich przechowywania oraz utrwalania.
Rodzima mikroflora surowców roślinnych korzystnie wpływa na przebieg wielu procesów produkcyjnych. Jednakże surowce roślinne mogą być zanieczyszczane przez drobnoustroje pochodzące z gleby, powietrza oraz wody. Szczególnie niebezpieczne są bakterie chorobotwórcze dla ludzi, które wywołują groźne choroby. Ponadto duże ryzyko związane jest z rozwojem grzybów pleśniowych na surowcach roślinnych. Mają one zdolność wytwarzania mykotoksyn o silnym działaniu kancerogennym. Znajomość mikroflory surowców roślinnych oraz optymalnych warunków rozwoju pozwala dobrać odpowiednie sposoby ich przechowywania oraz utrwalania.