• Wyszukiwanie zaawansowane
  • Kategorie
  • Kategorie BISAC
  • Książki na zamówienie
  • Promocje
  • Granty
  • Książka na prezent
  • Opinie
  • Pomoc
  • Załóż konto
  • Zaloguj się

Accounting for Taste: The Triumph of French Cuisine » książka

zaloguj się | załóż konto
Logo Krainaksiazek.pl

koszyk

konto

szukaj
topmenu
Księgarnia internetowa
Szukaj
Książki na zamówienie
Promocje
Granty
Książka na prezent
Moje konto
Pomoc
 
 
Wyszukiwanie zaawansowane
Pusty koszyk
Bezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 złBezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 20 zł

Kategorie główne

• Nauka
 [2946600]
• Literatura piękna
 [1856966]

  więcej...
• Turystyka
 [72221]
• Informatyka
 [151456]
• Komiksy
 [35826]
• Encyklopedie
 [23190]
• Dziecięca
 [619653]
• Hobby
 [140543]
• AudioBooki
 [1577]
• Literatura faktu
 [228355]
• Muzyka CD
 [410]
• Słowniki
 [2874]
• Inne
 [445822]
• Kalendarze
 [1744]
• Podręczniki
 [167141]
• Poradniki
 [482898]
• Religia
 [510455]
• Czasopisma
 [526]
• Sport
 [61590]
• Sztuka
 [243598]
• CD, DVD, Video
 [3423]
• Technologie
 [219201]
• Zdrowie
 [101638]
• Książkowe Klimaty
 [124]
• Zabawki
 [2473]
• Puzzle, gry
 [3898]
• Literatura w języku ukraińskim
 [254]
• Art. papiernicze i szkolne
 [8170]
Kategorie szczegółowe BISAC

Accounting for Taste: The Triumph of French Cuisine

ISBN-13: 9780226243245 / Angielski / Miękka / 2006 / 262 str.

Priscilla Parkhurst Ferguson
Accounting for Taste: The Triumph of French Cuisine Ferguson, Priscilla Parkhurst 9780226243245 University of Chicago Press - książkaWidoczna okładka, to zdjęcie poglądowe, a rzeczywista szata graficzna może różnić się od prezentowanej.

Accounting for Taste: The Triumph of French Cuisine

ISBN-13: 9780226243245 / Angielski / Miękka / 2006 / 262 str.

Priscilla Parkhurst Ferguson
cena 143,47 zł
(netto: 136,64 VAT:  5%)

Najniższa cena z 30 dni: 142,30 zł
Termin realizacji zamówienia:
ok. 30 dni roboczych
Bez gwarancji dostawy przed świętami

Darmowa dostawa!

French cuisine is such a staple in our understanding of fine food that we forget the accidents of history that led to its creation. "Accounting for Taste" brings these "accidents" to the surface, illuminating the magic of French cuisine and the mystery behind its historical development. Priscilla Parkhurst Ferguson explains how the food of France became French cuisine.
This momentous culinary journey begins with Ancien Regime cookbooks and ends with twenty-first-century cooking programs. It takes us from Careme, the "inventor" of modern French cuisine in the early nineteenth century, to top chefs today, such as Daniel Boulud and Jacques Pepin. Not a history of French cuisine, "Accounting for Taste" focuses on the people, places, and institutions that have made this cuisine what it is today: a privileged vehicle for national identity, a model of cultural ascendancy, and a pivotal site where practice and performance intersect. With sources as various as the novels of Balzac and Proust, interviews with contemporary chefs such as David Bouley and Charlie Trotter, and the film "Babette's Feast," Ferguson maps the cultural field that structures culinary affairs in France and then exports its crucial ingredients. What's more, well beyond food, the intricate connections between cuisine and country, between local practice and national identity, illuminate the concept of culture itself.
To Brillat-Savarin's famous dictum "Animals fill themselves, people eat, intelligent people alone know how to eat" Priscilla Ferguson adds, and "Accounting for Taste" shows, how the truly intelligent also know "why" they eat the way they do.
Parkhurst Ferguson has her nose in the right place, and an infectious lust for her subject that makes this trawl through the history and cultural significance of French food from French Revolution to "Babette s Feast" via Balzac s suppers and Proust s madeleines a satisfying meal of varied courses. Ian Kelly, "Times" (UK)
"

Kategorie:
Poradniki
Kategorie BISAC:
Cooking > Regional & Ethnic - French
Wydawca:
University of Chicago Press
Język:
Angielski
ISBN-13:
9780226243245
Rok wydania:
2006
Ilość stron:
262
Waga:
0.38 kg
Wymiary:
22.96 x 15.39 x 1.6
Oprawa:
Miękka
Wolumenów:
01
Dodatkowe informacje:
Bibliografia
Wydanie ilustrowane
Ferguson, Priscilla Parkhurst Priscilla Parkhurst Ferguson is Professor in the D... więcej >


Udostępnij

Facebook - konto krainaksiazek.pl



Opinie o Krainaksiazek.pl na Opineo.pl

Partner Mybenefit

Krainaksiazek.pl w programie rzetelna firma Krainaksiaze.pl - płatności przez paypal

Czytaj nas na:

Facebook - krainaksiazek.pl
  • książki na zamówienie
  • granty
  • książka na prezent
  • kontakt
  • pomoc
  • opinie
  • regulamin
  • polityka prywatności

Zobacz:

  • Księgarnia czeska

  • Wydawnictwo Książkowe Klimaty

1997-2025 DolnySlask.com Agencja Internetowa

© 1997-2022 krainaksiazek.pl
     
KONTAKT | REGULAMIN | POLITYKA PRYWATNOŚCI | USTAWIENIA PRYWATNOŚCI
Zobacz: Księgarnia Czeska | Wydawnictwo Książkowe Klimaty | Mapa strony | Lista autorów
KrainaKsiazek.PL - Księgarnia Internetowa
Polityka prywatnosci - link
Krainaksiazek.pl - płatnośc Przelewy24
Przechowalnia Przechowalnia